Douaneportaal helpt West-Brabantse bedrijven met export buiten de EU

In 2019 ontving douane-expediteur WA Customs subsidie uit het E&I-fonds van de provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant. Doelstelling was de ontwikkeling van een douaneportaal waarmee bedrijven zelfstandig en digitaal transportdocumenten verkrijgen. Het portaal YourCustoms is inmiddels live en in gebruik. Benny van Laerhoven van WA Customs vertelt meer over deze innovatie voor de kwekerij- en transportsector.

Het project richtte zich voornamelijk op boom- en fruittelers. Niet vreemd aangezien WA Customs, gevestigd in Hazeldonk aan de A16, vooral veel West-Brabantse boom- of fruittelers als klanten heeft. Benny van Laerhoven: “Al enkele jaren lopen we tegen hetzelfde probleem aan: het verkrijgen van transportdocumenten voor de export van voedsel en waren is een tijdrovende klus. Evenals het gereedmaken van de juiste papieren.” WA Customs maakt dit onder andere voor hun klanten gereed, maar de klant kan dit eigenlijk ook prima zelf doen mits er een veilige en duidelijke omgeving voor is. ‘Een digitale omgeving is dan een snellere, makkelijkere manier”, licht Van Laerhoven toe. “Daarna zijn we gaan zoeken naar fondsen om een innovatief douaneportaal mogelijk te maken.”

Probleem A en oplossing B

De innovatie zit hem volgens Van Laerhoven niet zozeer in het uitvinden van iets nieuws, maar eerder in het verbinden van probleem A met oplossing B. De klanten merkten dat de hoeveelheid in te voeren gegevens toenam. WA Customs wilde ondersteuning bieden, dus zocht Van Laerhoven hulp bij ihomer, een softwareontwikkelaar uit Etten-Leur. Dat bedrijf heeft ervaring met het ontwikkelen van online portalen en dashboards.

Uitleg over het gebruik van YourCustoms.

Brexit vraagt om reactie

Toen duidelijk werd wat de praktische gevolgen waren van de Brexit, leidde dat tot veel reuring bij bedrijven die hun goederen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Ineens kregen veel meer bedrijven met ‘export buiten de EU’ te maken. “De roep om het versoepelen van documentenaanvragen werd groter. Ook zagen we onze werkdruk flink toenemen”, blikt Van Laerhoven terug. De Brexit vraagt om een reactie en WA Customs wil de druk graag voor zijn. In 2019 diende WA Customs de subsidieaanvraag in en kunnen ze aan de slag met de ontwikkeling van het portaal. Eind 2020 is het portaal gelanceerd en inmiddels werken declaranten en klanten van WA Customs met het douaneportaal YourCustoms.

Verder ontwikkelen

“Het portaal wordt inmiddels gebruikt. Klanten die bijvoorbeeld zakendoen met Noorwegen of Servië vinden het prettig werken”, licht van Laerhoven toe. Momenteel werkt WA Customs verder aan de ontwikkeling, zodat het bijvoorbeeld ook in België kan worden gebruikt. Ook moet het project volgens Van Laerhoven nog wat meer tijd krijgen om te landen. “Zeker in de boomkwekerijsector moet de kweker veel zelf doen. Niet iedere kweker heeft genoeg tijd om met een portaal te werken.” Daarnaast ziet hij nog ruimte voor verbetering. “Het systeem werkt nog niet altijd helemaal vlekkeloos”, voegt Van Laerhoven toe. “Omdat het Verenigd Koninkrijk in de eerste maanden van 2021 met grote regelmaat de vereisten voor planten wijzigde, zorgt dit ervoor dat het portaal hier niet altijd op ingericht is. Ook daar gaan we mee aan de slag.”

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de subsidieregeling voor het Economie & Innovatiefonds van Regio West-Brabant.