HET BELANG VAN DE BESCHEIDCODE

Waarom het belangrijk is om de juiste goederencode op te geven bij het aanmaken van een exportaangifte hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Een verkeerde code kan immers nare financiƫle consequenties hebben. Gelukkig is het achterhalen van de juiste code tamelijk eenvoudig; in de kennisbank van YourCustoms vindt u er tevens meer uitleg over.

Wettelijk verplicht
In sommige gevallen wordt echter naast een goederencode ook om een bescheidcode gevraagd. Deze code is nodig bij export van bepaalde producten en/of naar bepaalde landen. Een bescheidcode is een wettelijke code die is terug te vinden in het Codeboek Douane en die betrekking heeft op goederen die bijvoorbeeld beschermd zijn, producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden (zoals wapens, maar ook iets als computerchips) of bedreigde plant- en diersoorten die onder de CITES-regels vallen.
Met een bescheidcode kunt u aan de Douane aangeven of u voor de export van de producten een vergunning hebt gekregen en zo ja, op welke grond, of dat er wellicht andere bijzondere bepalingen gelden voor de goederen.

Niet te missen
In de YourCustoms portal wordt bij de betreffende goederencodes automatisch aangegeven of er ook een bescheidcode nodig is voor de artikelen. In het dropdownmenu ziet u vervolgens welke codes van toepassing kunnen zijn op de goederen en selecteert u de code die betrekking heeft op uw situatie. Op die manier is het niet mogelijk om het bijvoegen van de bescheidcode te vergeten en worden eventuele problemen met de export geminimaliseerd.

Heeft u toch nog vragen over dit onderwerp of wenst u meer informatie, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.