GEWIJZIGDE IBP PRODUCTGROEP BIJ EXPORT NAAR VK

Sinds 1 januari van dit jaar behoort het Verenigd Koninkrijk definitief niet meer tot de Europese handelsunie. Voor kwekers en handelaren in plantgoed betekent dit dat voor alle producten die voorheen met een EU-plantenpaspoort het VK binnenkwamen nu een fytosanitair certificaat nodig is.

Via de YourCustoms portal vraagt u eenvoudig een fytokeuring aan voor uw producten zonder dat hiervoor een eigen eCert-registratie nodig is. Bij de aanvraag van een exportinspectie is het wel zaak om goed op te letten dat de juiste IBP productgroep wordt geselecteerd. In verband met Brexit zijn er opties bijgekomen om te zorgen dat keuringsaanvragen makkelijk en snel kunnen worden verwerkt.

Voor de codes CBN (bomen jonge planten) en CST (snijbloemen – potplanten) moet de optie ‘export sierteelt VK (Brexit)’ gekozen worden, ook als er boomkwekerijmaterialen in de zending zitten. Voor voorraadkeuringen kan vanaf nu worden gekozen voor ‘export Brexit voorraadregister CKB-CKS’.
Door de juiste optie te kiezen kan vertraging bij het plannen worden voorkomen, dus het loont om hier goed op te letten wanneer u een keuring aanvraagt via YourCustoms.

Heeft u toch nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem contact met ons op via het contactformulier en we helpen u graag verder.